Azam Tahun Baru


Assalamualaikum...
Malam ni aku nak berazam untuk tahun 2011. Tahun 2010 ni sunggguh banyak memori indah tercipta cth nya, blog aku ada follower, aku dah pandai modified template dan banyak lgi. Tinggal berapa jam saja kita akan masuk ke tahun 2011.

Giveaway Domain dari Sumijelly & Sekilass


Contest ni diadakan oleh Sumijelly dan Sekilass. Giveaway ini berupa domain yg berharga RM 31.90 yg diorder khas dari NET KL. Untuk Keterangan lanjut sila Klik Sini, sini atau pun sini.


Kenapa Saya Ingin Domain Itu?

Menjadualkan Post - Tutorial

Assalamualaikum...Salam 1Malaysia...

Hai.Kali ni aku nak kongsikan cara-cara menjadualkan post atau pun tentukan bila post tu dipublishkan secara auto. Online ke tak online ke, blog tetap akan ter-update. Kalau korang sibuk sampai tak boleh online ataupun takda connection internet, blog tu akan terus ter-update.

1. Pergi ke Dashboard > Setting > Formatting
2. Set Time Zone tu, kepada *(GMT+08.00) Kuala Lumpur*. Ok. Kalau tak paham lagi, tengok gambar di bawah.

Ok... Dah setting time... Tapi belum siap lagi.

3. Kalau kita nak tulis sesuatu posting tu, ada kan di bawah tempat tulis post *Post Options*, klik post options tu.

4. Tukar je *Set date and time* tu kepada masa yg anda mahu publish kan post anda.
5. Lepas tu, klik butang publish post tu.
6. Siap! hehehe...
Sekarang dah tak payah risau kalau tak update blog.

Selamat mencuba..

RockMelt - Your Browser. Re-Imagined.


Entri kali ni aku buat khas buat Rockmelt. Rockmelt ni ialah seperti social browser, ianya baru je d release, bila-bila masa jak boleh guna asalkan ada connection internet. Aku dapat tau pasal Rockmelt ni dari FB Oh!Media. Untuk orang yg selalu guna browser untuk fungsi sosial, bagus gunakan browser Rockmelt ni.

Aku dah usha kat google pasal Rockmelt, dan aku dah mula suka dengan Rockmelt. Kalau ada masalah tentang cara-cara setting browser rockmelt boleh lah cari di youtube, google or any search engine. Ni dia vid Introduction kalau tak silap lah, kalau silap tolong betulkan.

Nama-Nama Jepun Yang Hebat

Hahahah! Pandai larh mamat nie buat lawak nama-nama Jepun. First time aku baca dan nampak gambar nie, ketawa tak henti!! Aku ketawa sngat sbb yang no.15 dan no.14.

Sumber Gambar - AmazingNara

Keunikan Blog Aku Part 1

Hai! Hari ni aku nak tunjukkan salah satu keunikan blog aku. Iya semua blog mepunyai keunikan tersendiri. Tapi, tak pernah lagi aku nampak satu blog yang shotbox facebook.,iya memang ada,dorang punya terletak di sidebar, tapi aku punya tersembunyi di sebelah kanan. Cuba klik butang hijau yang tertulis shoutbox, ianya akan keluar seperti gambar di bawah

Unik kan? Ada orang yang menyediakan servis untuk buat shotbox sebegini rupa tapi, berbayar. Aku ni tak suka membazir, mengeluarkan duit hanya untuk satu widget. Aku ni kan suka meneroka , jadi sekarang aku dah tahu macam mana diorang buat. Pertama kali aku buat mengambil masa ½ jam sahaja. Senang kan? Senang jak.. Dengan ini aku ingin menutup entri kali ini dengan assalamualaikum.
Perhatian!!
       Blog aku dah menukar domainnya dari sayakhai.blogspot.com kepada www.mrkhai.co.cc. 

Tutorial - MinusOne Kan Lagu..

Assalamualaikum… selamat petang. Bosan-bosan di petang ni tiba-tiba tepikir pulak nak buat entri baru dan aku telah memilih nak buat entri pasal Audacity. Audacity ni macam mini studio lah jugak sebab, software ni boleh edit muzik, record muzik dan banyak lagi.


Aku dah try, memang best. Sebab aku dapat edit banyak lagu. Bukan susah pun senang je, banyak orang kata susah. Oleh dengan itu aku dah buat tutorial tapi, bukan secara vid. Sebab aku tak ada masa nak upload vid, kerana connection internet yang tak bagus.


Ni dia tutorial tu.

Aku Peminat Smith Family


Sekain lama aku tak buka youtube. Baru je aku buke, aku terserempak dengan vid Whip My Hair lagu baru dari Willow Smith anak perempuan kepada Will Smith. Best giler lagu dia dowh!!rugi kalau tak dengar. Baru jarang nak nengok dia nyanyi, bila nengok tu ulang-ulang jer vid tu.

Gila Tetap Gila

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
This Entry Has Been Removed By The Owner,
                                                                 Thank you.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ganti Bunyi Chat Di Facebook

      MyFaceSound sebenarnya software(aku pun tak tau software ke apa) 
yg boleh menukar kan bunyi chat di Facebook. Bunyi chat yang biasa 
boleh ditukarkan dengan yang lain. Ini gambar pilihan bunyi yang boleh.


Klik untuk besarkan

         Ianya diletakkan disebelah chat. Butangnya berbentuk bulat dan ada biru ditengahnya. Dibawah ini gambarnya.

Klik untuk besarkan

Aku dah try memang best. I'M LOVIN IT. Kalau nak MyFaceSound nie cuma klik link
kat bawah


ok lah bye!!!




Derma Ikhlas Buat Makna(Majlis Kanser Nasional)

Derma lah seikhlas hati kepada MAKNA. Nombor akaun adalah seperti di bawah.


Bank Account
Donations can be directly banked onto following MAKNA bank accounts:-


BANKAccount No.      Account Name
Maybank014075326343
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
Maybank514075001920
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
Public Bank3992405321
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
AM Bank0232011012160
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
EON Bank0582110001666
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
Hong Leong Bank00101001166
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
CIMB14630000638058
Majlis Kanser Nasional or MAKNA
Bank Simpanan Nasional1410029000422576
  Majlis Kanser Nasional or MAKNA
UOB Bank34600009004
Majlis Kanser Nasional or MAKNA

Google URL Shortener

Hai lama tak update blog ni. Hari aku nak bagi taw pasal Google,
google baru sahaja release url shortener. Kalau nak gunakan, cuma klik.

Aku dah test, memang best!!kalau short url blog aku .:aku siapa:. .
Google sekarang lebih canggih. Apa lagi agaknya Google keluarkan tahun
depan erk??

Kalau anda pengguna Google Chrome, anda boleh
ambil Google url shortener extension.Di bawah adalah gambar gambar nya.

ni dia gambar..
gambar lagi
itu saja..gambar..
dan itu saja entri kali ini..

Ucapanku...

hello!!!
boringnya ari nie...
maw tidur tpi x mengantuk...
dengan kesempatan ini saya nak mengucapkan....
SELAMAT HARI RAYA..!!@
bye..

Template Baru!!!

Yeahh!!!
Aku dah tukar template baru!!!
bak kata eric(casa impian) “cantik tak??”
Inilah templates paling simple&cantik bagi ku…
Template nie desing by Pocket…
Tapi ada yg lain tu aq tambah2x skit..

Teayang_-_I'll Be There




kesakitan...

Sakitnya!!!
Sampai x trun skolah…
Krana tlalu sakit…
Besok sabtu…lusa ahad…tulat isnin…
 Tulat kali turun…
Waduiihhh!!!
Banyak masalah Ooo…!!
tpi nasib baik aq nie pandai
Menyelesaikan masalah
Semua dah selesai..
Tpi bnyak lgi masalah yg datang nanti..
Aq ada kasut bru..!!!
kasut yg diidamkan tue dapat gak…
yehh…abah yg blikan tuk aq…
tq abah…

nie la kasut tue..


hehehe..mereng sikit gambar nya...
walaupun kasut tue sangat simple...
tapi dia cantik d hati ku
bye…


hye...skang aq ade page bru...
nama page tu.."about aqu..."
tab tue ade kat atas..yehh!!!

exel Bm..

Rabu depan ujian exel BM...
risau xbleh kenakan target..
tpi yg penting keyakinan diri mesti ting
gi..
bye..

Teen Top-clap

petang yg membosankan...

Di petang yg membosankan..enak kalaw
makan sanggar panas2x..
syg nyer puasa sunnat pulak..
lapar dan dahaga menunggu berbuka..
bye..

menuggu..

seminggu lagi bru skolah..x sabar rasanya..
skang la habis-habisan tengok FIFA world cup...

cedih nya...


hye..
khai punya gf marah..
die kate aq nie yang gi taw pasal kami sma orang..
aq kate..aq tiada gi taw..
trus die blah...
very sad day!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tetapi kalaw tiada gaduh2x bukan cinta namanya..
ok lah..bye...salam 1 Malaysia.

Big Bang~Lollipop 2

SENARIO EPISOD 2(BEACH BOYS)




MF LINK

*AFTER INSTALL COMBINE WITH WINRAR OR 7 ZIP


OR


benci!!!

haii..smua..
smalam youtube down betoll...
blik2x khai reload..
lenguh2x jari..
ok la bye..

subahnallah!!!

Best!!!!!!!!!!!!!

i'm are the big FANS!!!

lu pikirlah sendiri!!!!filem Malaysia...sokonglah filem Malaysia...





SINOPSIS

Mengisahkan tentang mengejar impian, kerjaya dan cinta. Nabil (Nabil Raja Lawak) dan Natasya (Puteri Sarah) merupakan pasangan yang berbeza dari semua perkara. 


Mengisahkan tentang mengejar impian, kerjaya dan cinta.
Nabil (Nabil Raja Lawak) dan Natasya (Puteri Sarah) merupakan pasangan yang berbeza dari semua perkara.
Mereka seperti dua garisan yang tidak mungkin bertemu di dalam kehidupan ini untuk melayakkan mereka bercinta.
Mereka mempunyai pandangan hidup yang berbeza kerana seorang di universiti dan seorang lagi terpaksa
bekerja menyara diri dan keluarga. Walaupun mereka berdua ibarat garisan yang tidak mungkin bertemu, 
tetapi takdir menentukan segalanya.


Pada pertemuan yang pertama sahaja mereka sudah tidak sefahaman, bertengkar dan bergaduh.
Cinta yang tidak diungkapkan  menimbulkan  salah faham  yang berterusan dan berpanjangan.
Apakah kesudahan mereka? Siapakah dahulu yang melafazkan kata cinta? 
Siapakah Kumpulan Meet Uncle Hussein di dalam cerita ini? 
Apakah kelainan pada watak-watak yang dibawa oleh pelakon-pelakon hebat tanah air seperti 
Amy Search, Vanida Imran, Faizal Tahir, Mila AF5, Aziz M. Osman dan lain-lain yang turut terlibat di dalam filem ini?
Untuk mengetahui selanjutnya, nantikan kemunculan filem ini di pawagam berhampiran anda.....
               Jangan ketinggalan..... !!!



Di conteng oleh khai…

How to Behave when someone insults Islam


My blog this week is about ‘How to React when someone Insults Islam’ I am writing about this topic today because a few days ago on Facebook, I witnessed something that really concerned me. A group of young non Muslim teenagers descended on an Islamic Page and started insulting Islam, Allah and Muslims. That concerned me. What concerned me even more was the reaction from the Muslims who were online at that time. What did they do? They insulted back. They taunted back. They swore back. They used filthy language. They used threatening language. That concerned me more. Much much more than the ignorant people who started this. (They were some Muslims who didn’t do this and actually tried to calm down the situation but their sensible views were being drowned out by the constant abuse)
Let’s remind ourselves, that our Prophet (peace be upon him), the single most perfect man in history, had the following done to him
People physically assaulted him.
People threw stones at him.
People threw dirty intestines on him whilst he was praying.
People threw their dirty garbage on him
Small children threw stones at him

Has someone ever thrown stones at you? Have you ever had dirty garbage thrown over your head? Yet somehow our aggressive reactions would lead someone to believe as if someone has actually done this?

So the question is, whom should we follow when something like this happens?
Let me give some examples. For people who are reading this and are into IT and Sports. If you wanted a successful IT business then you will follow the careers of Bill Gates or Steve Jobs, as they have done incredibly well in the IT field. If perhaps you wanted to become a professional footballer, you might follow how Cesc Fabregas or Messi play (I chose Cesc because I’m an Arsenal fan;) ) as again they are among the best footballers in the world.
So what is our end goal? It’s obviously to reach Jannah and the way to do this is to try to follow the life of our Prophet (peace be upon him) If we try to study him, act like him, perform the Sunnah then we have a good chance of achieving our goal
So again, when someone insults Islam or our Prophet (peace be upon him), or Allah, of course we all hurt, but what I witnessed a few days ago, was perhaps worse. A barrage of abuse from Muslims to the offenders swearing and insulting back. Did our Prophet act like this? Of course not, so by acting in this way are we really defending our faith or weakening it? I feel we are weakening it, we are showing just how weak we can be.
Did our Prophet lose such control? Engage in such filthy language? We all know certain people hate unconditionally, and in this case, it was a group of young teenagers who were spouting such hate, but we also know, or should know that many non Muslims respect Islam, respect Muslims, but when they see us defending our faith in such a violent aggressive manner, what must they think?
Once when the Prophet was being physically abused in Taif, he was bleeding from having stones thrown at him, Angel Jibraeel came to him and said the Angels of the Mountains can crush these ignorant people between the mountains, should you wish O Muhammad.
Bleeding from head to toe and battered and exhausted, the Prophet (peace be upon him) was faced with a choice; should he or should he not seek to destroy the people who had just humiliated him by having their children chase him out of town while throwing stones at him? And for what crime? All he had wanted to do was convey the message of the One God to His creation and seek benefit his own people.
However, although they hurt him, Prophet Muhammad (peace be upon him) looked beyond his own wounds and forgave them, replying to the angel of the mountains he said,
‘No, do not destroy them, for I hope that Allah will bring out of their offspring people who worship Him alone without associating any partner with Him in worship.
What a beautiful excellent response. Look at the humility. The control.
The way you respond to insults has an impact on the actual image of Islam. So lose this anger, lose the bad language and become an advert for Islam. Ignore the ignorant who hate unconditionally, if someone criticises Islam and you feel you can have an intelligent conversation with them, then do so politely, they will think so differently of you, even if they don’t agree, they will respect the way you have conducted yourself.
You will promote Islam much more effectively this way if you control yourself.
That’s real faith.
That’s the HOTD motto
Let’s be Muslims 24/7
Thanks for reading
Please share your comments below

testing

testing